Misverstanden over Mindfulness

Je hoeft geen wierook te branden of op een matje te zitten om mindfulness te beoefenen
Afgelopen week ben ik gestart met een mindfulness training voor volwassenen. De intentie waarom een cursist zich aanmeldt heeft altijd raakvlakken met de andere cursisten. Hierdoor is er onderling herkenning. Cursisten ervaren het als waardevol om hun ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dit doen we aan de hand van oefeningen en schrijfopdrachten die we met elkaar bespreken.
Zo leer je bijvoorbeeld om tijdens oefeningen de aandacht naar binnen richten en even ‘stil te staan’ bij je ervaring van dat moment (in het hier en nu).
*
Je doet dan het tegenovergestelde van wat je normaal vaak doet. Namelijk doorgaan op de automatische piloot (of sommigen zelfs doorhollen), waardoor je ingesleten patronen in stand houdt.
Stilstaan bij wat er op dat moment is, laat je ervaren “hoe” je er NU bijzit. Hoe het met je gaat en waar je bijvoorbeeld last van hebt of tegenaan loopt. Waar je normaal gesproken afleiding zoekt (een vriend of vriendin belt, gaat sporten of uitgaat) ga je tijdens het oefenen juist contact maken met datgene wat je bezighoudt of dwarszit. Dat kan van alles zijn, zoals onrust, ongeduld, irritatie, verdriet, pijn. Maar het kan ook kalmte zijn, balans voelen, tevredenheid en ontspanning.
Van week tot week kan dit verschillend zijn waardoor je je eigen interne kompas beter leert kennen. (Hoe zit ik erbij vandaag en wat heb ik nu nodig?)
*
Als je verder in de training zit heb je door middel van technieken geleerd hoe je je ‘slimmer’ kunt verhouden tot datgene wat op je pad komt of wat jou bezighoudt.
Daarnaast leren de oefeningen je ook relativeren. ( Dit is wat het is….)
Als trainer, zie ik van week tot week hoe cursisten zich de technieken eigen maken en door middel van thuisopdrachten deze integreren in hun dagelijkse leven.
*
Om mindfulness oefeningen toe te passen hoef je niet perse in kleermakerszit te gaan zitten, wierook te branden of kaarsjes aan te steken. Je kan gewoon thuis een comfortabele houding aannemen op een stoel, ‘n bankje, of op het gras in je tuin, om tijd te nemen voor jezelf. That’s all!
*
Een mindfulness training is een wetenschappelijk onderbouwde training. En verre van “zweverig”. Het is een ervaringsgerichte training en iedereen kan het leren. De mindfulness technieken die je krijgt aangereikt tijdens de training, kun je meteen in de praktijk brengen in je dagelijkse leven. Hoe mooi is dat?
*
(De meeste zorgverzekeraars vergoeden de training bij Praktijk Sensus Panningen, afhankelijk van jouw polis).